LinkedIn

Hold kæft – og få en mere original stemme

”Shut the fuck up! Shut all the way the fuck up. Until you reach the top of Shut Fuck Mountain. Where there are no more fuck ups to shut” (Grace & Frankie, S5:E12)

Det bliver hurtigt forudsigeligt inde i mødelokalet. Det er de samme stemmer, der hver gang tager ordet og teamet lander nogenlunde de samme steder gang på gang. Men det behøver slet ikke at være så svært at igangsætte nye dynamikker i teamet, invitere friske perspektiver ind og tænke nyt. Dem, der tager ordet pr default skal blot holde deres kæft og lytte langt oftere.

Se det som ingen andre ser

Vi har brug for mere tavshed fra dem, der taler mest. For tavsheden kan gøre de ”naturligt talende” mere originale, som dr.phil. Ejvind Hansen påpeger:

”Tavsheden kan gøre os bedre til reelt at lytte til de andre i samtalen, til at få øje på, hvad der er usynligt i samtalen, og til at tænke os om og rent faktisk vende tilbage med en originalitet, som giver nye impulser til den” (Politiken, 13. april 2024, ”Hold kæft og lyt” – læs mere her: Hold kæft og lyt).

For det er når vi skaber lyttemuligheder for os selv og hinanden i teamet at de originale tanker får de bedste betingelser for at blomstre. I de situationer får vi nemlig mulighed for at kunne undersøge andre perspektiver end vores egne. Og hvorfor er det så en god idé, fordi:

  • De teammedlemmers perspektiver vil fortælle os ting, som vi ikke vidste
  • De teammedlemmers perspektiver vil guide os i at se verden på nye måder
  • De teammedlemmer vil have kompetencer og evner, som vi ikke har, men som vi vil kunne udvikle

Fraværet af ord er IKKE et tegn på at ingenting sker – tværtimod

Med andre ord kan os, der har en naturlig præference for at gribe ordet først – og ofte – spille hele teamet stærkere ved at iagttage tingene udefra. Lyttende, observerende og med fuldt nærvær. Oprigtigt forsøge at forstå de andres perspektiver for efterfølgende at sætte dem i spil med vores egne på nye og uforudsete måder. Men også i bestræbelserne på at få øje på hvad det er de talende overser. Det vigtige, der ikke bliver sagt. Også selv om det kan gøre ondt langt ind i sjælen at holde sin kæft og lytte.

Appetit på mere? Læs med her: COOL, QUIET & PASSIVE

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere blogindlæg